Drainage en wateropslag
De meeste vragen die wij krijgen over de uitdagingen in de tuin hebben te maken met een goede waterhuishouding. Echter ook vochtproblemen in huis of de kelder kunnen te maken hebben met de waterhuishouding van de grond om je woning.
Overtollig water kun je ook weer hergebruiken, hiervoor kunnen we diverse vormen van wateropslag adviseren en aanleggen.
Wateroverlast in de tuin
Staan er regelmatig plassen in de tuin en loopt het water maar moeizaam weg? Grote kans dat de waterhuishouding van je tuin niet op orde is. Er zijn een aantal mogelijke oorzaken die hier ten grondslag aan liggen:
Bij een nieuwbouwkavel wordt vaak geen rekening gehouden met de aanleg van de tuin. Doordat er bij de grondverbetering aarde op een bestaande ondergrond wordt gestort die door zware machines wordt aangedrukt ontstaat er een compacte laag die maar moeizaam water doorlaat. De enige oplossing is de tuin goed omspitten en die harde laag doorboren.
Als de grondwaterstand in de omgeving hoog is dan is een goed waterafvoer nog meer van belang. Zodra de afwatering goed geregeld is hoeft een hoge grondwaterstand helemaal niet voor overlast te zorgen. Samen met jou maken wij een plan om te zorgen dat het water door middel van drainage of opslag goed afgevoerd wordt, zodat de tuin levendiger wordt dan ooit.
Als de waterhuishouding van de tuin nooit goed is uitgedacht, dan kan dit tot gevolg hebben dat er veel wateroverlast is, die zelfs tot in huis kan doorwerken. Als de tuin door een vorige bewoner of eigenaar is aangelegd, dan kunnen wij samen met jou kijken naar een aanpak die zorgt dat er minder wateroverlast heeft en het mogelijk maakt om weer te genieten in de tuin.
Wateropslag
Tegenwoordig kan de afvoer van hemelwater een uitdaging zijn. Sommige gemeenten willen dat het direct in het oppervlakte water in de buurt terecht komt of promoten ander vormen van hergebruik. Alles om te voorkomen dat er teveel hemelwater tegelijk op het riool wordt aangeboden. Wij kunnen met je mee denken hoe we de hemelwater afvoer zo efficiënt mogelijk kunnen maken
Je kunt er voor kiezen om hemelwater zowel boven als onder de grond op te slaan voor hergebruik. Hierbij kun je denken aan een regenton waarbij het water hergebruikt kan worden om in de droge periode de tuin van water te voorzien. Maar ook voor een ondergrondse opslag die het water vervolgens door middel van infiltratieboxen en tunnels verspreid door de tuin.
Je kunt ook kiezen voor opslag voor hergebruik binnen huis. Het hemelwater wordt opgevangen en opgeslagen in ondergrondse tanks en in huis gebruikt voor bijvoorbeeld het doorspoelen van het toilet, schoonmaak en/of de vaat-/wasmachine. Op deze manier bespaar je kostbaar drinkwater en ga je zo effectief mogelijk om met hemelwater. Daarnaast is hemelwater ook kalkvrij. Benieuwd wat dit voor jou kan betekenen? Wij adviseren je graag.
Vochtige kelder?
Heb je last van een vochtige ruimte onder je huis? Hierdoor ontstaat vaak schimmel en gaan de spullen die je daar hebt opgeslagen kapot. Het probleem van een vochtige kelder is vaak een probleem van buiten en niet van binnen. Een te hoge grondwaterstand kan hier aan te grondslag liggen, maar ook een slechte waterhuishouding in de tuin kan het probleem veroorzaken.
Meestal wordt de oplossing gezocht van binnen uit, echter is dit vaak een tijdelijke oplossing die niet de kern van het probleem aanpakt.
Wij zijn gespecialiseerd in het bepalen van de beste oplossing voor jouw woning. Hier betreft het vaak een stuk maatwerk wat speciaal voor jou woning wordt ontwikkeld. Dit kan zijn door een gespecialiseerde drainage oplossing direct rond de muren van de kelder, maar ook een volledig plan voor de waterhuishouding in de tuin zijn.
Benieuwd wat we voor jou kunnen doen?
Wil je een indicatie van de kosten voor jouw project? Voor de beste inschatting komen we eerst even bij je langs om de situatie goed te bekijken.